W dużych zakładach może znajdować się osobna komórka, która będzie kontrolować zakład a następnie przygotowywać sprawozdanie ddd. W mniejszych zakładach takie działania zleca się firmom zewnętrznym, które podejmują odpowiednie działania w razie gdy wystąpią jakieś nieprawidłowości. Zewnętrzna firma dysponuje wiedzą i środkami, dzięki którym może zapewnić bezpieczeństwo sanitarne pracownikom i poświęcając własny czas procesowi produkcji. Zwalczanie szkodników to detal dobrych praktyk i powinien znajdować się polityce każ dej firmy, która produkuje środki spożywcze. Tym samym powinna ona przeprowadzać kontrole i audyty, sprawdzać na bieżąco, czy na terenie zakładu nie zagnieździły się szkodniki (gryzonie, ptaki, robactwo), przez które czystość produkcji będzie zagrożona. Dzięki działaniom prewencyjnym można uniknąć przestojów w produkcji, które mogą się pojawić, gdy na terenie zakładu konieczna będzie deratyzacja, dezynfekcja albo dezynsekcja. Z usług firm wykonujących usługi ddd korzystają nie tylko i wyłącznie firmy produkujące żywność, niemniej jednak także samorządu, kiedy organizują akcje odkomarzania lub deratyzacji na terenie budynków będących własnością gminy. Kontakt do firmy zajmującej się dezynsekcją przyda się też osobom prywatnym, które będą musiały wyeliminować gniazdo szerszeni albo os lub zająć się zajętym przez szkodniki drewnianym dachem.
Zobacz również: bezpieczeństwo sanitarne pracowników.